• Geleceğin Biyogüvenlik Sistemleri

  • Pzt - Cmt

    09:00 - 18:00

  • Bizi Arayın

    (0850) 303-5181

13 Şubat 2018

Dezenfeksiyon İşlemi Ve Önemi

Cansız ortamdaki bakteri endosporları dışında kalan patojen mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulması uygulaması dezenfeksiyon işlemi olarak tanımlanmaktadır. Bu amaçla kullanılan kimyasal maddeler ise dezenfektan olarak adlandırılmaktadır.  Dezenfeksiyonun amacı; organizmada gelişebilecek olası bir enfeksiyonun başlamasını engellemek için ortamdaki potansiyel tehlikeye sahip mikroorganizmaları tür ve sayıca azaltmak, yok etmek veya uzaklaştırmaktır. Dezenfeksiyon, ortamdan canlıya, canlıdan canlıya bulaşan enfeksiyon zincirinin kırılmasında çok önemlidir.

Yaşamın temeli olan mikroorganizmalar çevremizin görünmeden var olan doğal bir parçasıdır. Ancak bakteri, mantar ve virüs olarak isimlendirilen diğer mikroorganizmalar enfeksiyon ve kontaminasyon oluşumuna sebebiyet vermektedir. Son yıllarda özellikle sıkıntı oluşturan H1N1’den nezleye, veremden hepatite, suçiçeğinden bronşite ve tüm dönemsel salgın hastalıklara kadar tedbir amaçlı dezenfeksiyon işlemleri yapılmaktadır.

Yıllardır bilinen klasik yöntemler artık günümüz koşullarında dirençli bir hal alan mikroorganizmalara etki etmemektedir. Toprak, hava, insan vücudu ve tüm çevremizde, mikroorganizmalar kendilerine çok rahat bir şekilde yaşam alanı oluşturabilmektedirler. Ayrıca temizlik yaparken kullanılan malzemelere karşı oldukça dayanıklı olan birçok bakteri temizlikten sonra da yaşayabilmektedir. Özellikle toplu yaşam alanlarında bu mikroorganizmaların çeşidinde artış olurken; yayılması ve çoğalması için de elverişli bir ortam oluşmaktadır. Böyle yerlerde enfeksiyon kapma olasılığımız da artmaktadır. Sağlık kuruluşlarında, camilerde, spor salonlarında, iş yerlerinde, toplu taşıma araçlarında, alışveriş merkezlerinde, okullarda, yurtlarda, anaokullarında, çocuk oyun alanlarında kısacası insan temasının olduğu her yerde dezenfeksiyon işlemleri titizlikle gerçekleştirilmelidir bunula birlikte tavuk çiftlikleri ve hayvan yaşam alanları; ahırlar ve haralarda da dezenfeksiyon işlemi uygulanabilmektedir.

Dezenfeksiyon sayesinde, cansız ortamdaki patojen mikroorganizmalar öldürülür. Aynı zamanda bu tür mikroorganizmaların üremeleri de dezenfeksiyon uygulanarak engellenir. Dezenfeksiyon işleminden en yüksek verimi alabilmek ve yapılacak olan bu uygulamanın sağlığı tehdit edici durumlar oluşturmaması için kullanılan dezenfektanın özelliklerinin ve uygulama yönteminin öneminin yanında uygulayıcının da bu konuda uzman olması gerekmektedir. Kullanılacak dezenfektan; bakterisit, virüsit, fungusit, algisit ve ambisit özelliklerinin olmasının yanı sıra biyofilme karşı da etkili olmalıdır. Bunların yanında biyolojik olarak yıkımlanabilir olmalı, çevrede kalıntı bırakmamalı, yüksek sıcaklıklarda da etkili olmalı, toksik olmamalı, geniş spektrumlu etkiye sahip olmalı ve en önemlisi T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ürünler olmalıdır. Bu özelliklere sahip olması bakımından en etkili dezenfektanlar, belirli oranlarda hidrojen peroksit ve kolloidal gümüş içeren ürünlerdir. Uygulama yöntemi ile de dezenfektandan elde edilen sonuç arttırılabilmektedir. Bunun için uygulanan en etkili yöntem Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün cihaz uygulama denemelerinde ortam havasında bulunan bakterilere ve virüslere karşı tavandan yere kadar tüm alana etki edebilecek ULV cihazı ile soğuk sisleme yöntemi olduğunu kabul etmiş ve tavsiye etmiştir. ULV cihazı ile su bazlı kimyasal solüsyonlar çok küçük boyutlara (0-30 micron aralığında kadar) parçalanıp havada uzun bir süre ilacın askıda kalmasını sağlayıp tavandan yere kadar tüm alan dezenfekte edilmektedir. Bu şekilde yapılan dezenfeksiyon uygulamaları, cihazın sağladığı aerosol sis oluşturabilmesi sayesinde, gözle görülemeyen canlıları, mikropları yok eder.Böylelikle bizler de düzenli olarak yapılan dezenfeksiyon işlemleri ile sağlımızı koruma altına alabiliriz.
ilaclat.com - Haşere Kontrol, İlaçlama ve Dezenfeksiyon