• Geleceğin Biyogüvenlik Sistemleri

  • Pzt - Cmt

    09:00 - 18:00

  • Bizi Arayın

    (0850) 303-5181

12 Kasım 2021

Kümeslerin Biyogüvenlik Süreçleri

Kümeslerin Biyogüvenlik Süreçleri

Dezenfeksiyon ve Haşere Kontrol

Hijyenin Önemi

Biyogüvenlik, hastalık etkenlerinin insan ve hayvanların yaşam alanlarına girişini ve yayılmasını engellemeye yönelik önlemlerin tamamıdır. Üretimin tüm aşamaları için etkin bir şekilde tanımlanan biyogüvenlik uygulamaları ile, çiftlik hijyeni, haşere kontrolü ve kümesler arasında hastalıkların bulaşması riski azaltılabilir. Üretimin başlangıç noktası olan kuluçkahanelerde hijyen çok önemlidir. Kuluçkahaneye herhangi bir hastalık etkeninin bulaşması geri dönüşü zor kayıplara neden olur. Bu nedenle gerek yer yüzey, gerek yumurta ve ekipmanların hijyeninin sağlanması gereklidir.

Dezenfeksiyon

Dezenfektanlar ve dezenfeksiyon işlemleri uzun yıllardan beri kanatlı endüstrisinde kullanılmaktadır. Birçok patojenin uzun süre canlı kalabilmesi, hızlı üretim için artan ekonomik baskı, kimyasal dezenfektanların kullanımını artırıcı bir rol üstlenmiştir.
Çiftlik ve kümeslerde uygulanan yüzey temizliği, tüm virüs ve bakteriler üzerinde yeterli etkiye sahip değildir. Etkin bir dezenfeksiyon işleminin hem etki alanı kapsamlıdır hem de ortamdaki virüs ve bakteriler en aza indirilir. Hayvan çıkışının hemen ardından boşalan kümes dezenfekte edilmelidir.
Kanatlı üretim çiftliklerinde ilk hedef hastalıkların çıkmasının ve yayılmasının engellenmesi ve sürü sağlığının korunmasıdır. Bulaşıcı hastalıklar ekonomik kayıplara, üretimde aksaklıklara ve verimsizliğe yol açmaktadır. Üretim sonunda kümes ve kümes malzemelerinin dezenfeksiyonu mutlaka yapılmalıdır.
Kümesleri bulaşıcı hastalıklardan korumak ve sağlıklı bir sürü sağlamak için biyogüvenlik programlarının uygulanması, periyotların düzenli ve sürekli yapılması kesinlikle çok önemlidir.

Haşere ve Kemirgen Kontrolü

İşletme içerisinde kronik enfeksiyonlar ve sık aralıklarla vakalar görmemek için dezenfeksiyonun yanında haşere ve kemirgen kontrolüne de önem verilmelidir. Kümeslerde kırmızı tavuk biti, karasinek, haşere ve kemirgenler ile düzenli ilaçlama hizmeti alarak mücadele edebilirsiniz. Genel olarak kemirgenler beslenirken kendilerini güvende hissedecekleri karanlık ve sessiz yerleri tercih ederler bu amaçla kilitli yem istasyonları kullanılmalıdır. Bunun yanında istasyon kullanımı yemlerin hedef dışı canlılar tarafından tüketilmesine de engel olur.İstasyonlar düzenli olarak kontrol edilmeli, eksilen yemler ilave edilmelidir.Ölüler koruyucu maske ve eldiven kullanılarak profesyoneller tarafından kaldırılmalıdır. İşletmenizde sağlıklı bir ortam için profesyonel bir firmadan haşere kontrol ve dezenfeksiyon hizmeti almanız bu nedenlerden dolayı oldukça önemlidir.

İlaclat.com ekibi olarak kümes dezenfeksiyonu ve haşere kontrolünde de yanınızdayız.

ilaclat.com - Haşere Kontrol, İlaçlama ve Dezenfeksiyon